BeOne is ten zeerste verontrust en overweegt stappen te ondernemen na recente uitspraken van een professor aan de Vrije Universiteit van Brussel.

Tijdens een college over vennootschapsrecht aan de Vrije Universiteit Brussel vond professor Alain François het nodig om een voorbeeld te citeren dat racisme en etnisch profileren duidelijk niet schuwt.

Om een voorbeeld te geven van een vennootschap wiens voorwerp “Ongeoorloofd of strijdig zou zijn met de openbare orde” gebruikte hij het voorbeeld van een onderneming van “huurmoordenaars die kunnen ingezet worden om aanslagen te plegen”.

Tijdens zijn betoog en nadat het voorbeeld werd gegeven maakte hij nog de volgende opmerking, duidelijk hoorbaar in het onderstaande videofragment: 
“Ik ben het al een beetje BRUIN aan het bakken… de kleur is wel gepast in het voorbeeld dat ik geef”

Deze opmerking laat weinig aan de verbeelding over en het is duidelijk dat de onderneming van huurmoordenaars in zijn voorbeeld alleen maar opgericht kan worden door mensen met een bruine huidskleur.

Zulke opmerkingen zijn niet enkel racistisch en stigmatiserend maar tonen nog maar eens hoe dagdagelijks racisme zich nestelt in alle segmenten van onze samenleving. Zulke racistische opmerkingen beperken zich reeds lang niet meer tot de bruine Vlaamse kroegen onder Vlaams Belang en NVA aanhangers en mandatarissen, maar passeren doodgewoon de revue tijdens colleges aan universiteiten.

Dit is ook het derde incident in zeer korte tijd binnen een onderwijsinstelling. Na de verkleedpartij in de school in Melle kregen we de racistische opmerkingen van een leerkracht aan de Burgerschool in Roeselare en nu dit.

Als Be.One maken we ons ernstige zorgen over deze gang van zaken en roepen we huidig minister van onderwijs Mevr. Crevits tot meer actie en maatregelen en minder lippendienst.

In het geval dat de opmerkingen van de professor als een soort misplaatste vorm van humor bedoeld waren, dan nog valt dit niet te tolereren op een universiteit die naam waardig en dient dit met de scherpste bewoordingen veroordeeld te worden.

Een professor is geen cabaretier of stand-up comedian die zich kan beroepen op zijn recht op artistieke expressie en in zijn taakomschrijving staat niet dat hij studenten dient te entertainen. 
Een professor aan een universiteit dient zich te houden aan een academische en wetenschappelijke deontologie en een voorbeeldfunctie vervullen ten aanzien van de studenten in zijn college en iedere student met respect en waardigheid behandelen.

We houden jullie op de hoogte van het verdere verloop van deze zaak.

Video: https://youtu.be/2u11tnHlnUc

 

Share This